Tuesday 28 June 2011

Μνήμες

Ioύνιος 2011
Προς τους απανταχού Έλληνες ομογενείς,

Η Διασπορική Λογοτεχνική Στοά έχει μια σπουδαίας σημασίας ανακοίνωση να κάνει και σας παρακαλεί να διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο πιο κάτω. Πέραν τούτου σας προσκαλεί να συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθεια συλλογής αρχειακού υλικού όπου μπορείτε.

Από τον Ιανουάριο 2011 έχουμε δρομολογήσει τις ηλεκτρονικές σελίδες Μνήμες (mnimes.org) ως αναπόσπαστο τμήμα της Δ.Λ.Σ. που συνεχώς ανανεώνονται με νέο υλικό από τα διάφορα μέρη, κοιτίδες του Ελληνισμού σε οποιοδήποτε χώρο του κόσμου, όπου έχουν κατοικήσει και διαπρέψει οι Έλληνες. Μέχρι σήμερα έχουμε συλλέξει σπάνιο και πλούσιο υλικό από την Καππαδοκία αλλά και άλλα διαμερίσματα της Μικράς Ασίας με 130 κείμενα, 1313 φωτογραφίες ταξινομημένες σε 50 θεματικές κατηγορίες, αρκετά τοπικά τραγούδια, χορούς και ενδυμασίες. Σας καλούμε αρχικά να επισκεφτείτε τις σελίδες αυτές και να απολαύσετε τις σπάνιες φωτογραφίες, αγιογραφίες, τραγούδια κ.ά. υλικό που δεν υπάρχει σε άλλες ιστοσελίδες.


Η προσπάθεια όμως δεν σταματάει στους τωρινούς συντάκτες και συνεργάτες των σελίδων Μνήμες. Θέλουμε να την επεκτείνουμε γιατί πιστεύουμε στην ελληνική παράδοση, πιστεύουμε στην ελληνική ιστορία και τον ελληνικό λαό. Για να κάνουμε όμως κάτι τέτοιο πραγματικότητα χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων των ομογενών, ή έστω των ομογενών που αναγνωρίζουν το όραμά μας, και επιθυμούν να το δουν να ευδοκιμήσει.
Έτσι καλούμε και εσάς να στείλετε τώρα υλικό από τα μέρη όπου έζησε ο Ελληνισμός την πρώτη πεντηκονταετία του εικοστού αιώνα (1900-1950). Φωτογραφίες αντικειμένων, κοινωνικών συναντήσεων, δραστηριότητές σας σε θέρετρα όπου συχνάζει και δημιουργεί ο Έλληνας ομογενής. Το υλικό αυτό παρακαλούμε να συνοδεύεται με σχετικό κείμενο το οποίο θα περιλαμβάνει:
  • Το όνομα του συντάκτη του κειμένου
  • Ημερομηνία σύνταξης
  • Ημερομηνία / χρονολογία που λήφθηκαν οι φωτογραφίες
  • Λεπτομέρειες χώρου που απεικονίζουν οι φωτογραφίες
  • Ιστορικό του χώρου που απεικονίζουν οι φωτογραφίες
  • όποιες άλλες λεπτομέρειες νομίζετε ότι ενδιαφέρουν

Όλο το υλικό που θα λάβουμε πρόκειται να δημοσιευτεί στις σελίδες Μνήμες για ν’ αφήσουμε μια παρακαταθήκη στην ιστορία και στις επόμενες γενεές. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε και πολλά να κερδίσουμε με το να καταγράψουμε τους χώρους όπου οι Έλληνες έζησαν. Αν χαθεί αυτή η ιστορία μας δεν ευθύνεται κανείς άλλος εκτός από εμάς τους ίδιους. Αν θέλουμε να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας στις επόμενες γενεές δεν υπάρχει άλλη εκλογή, πρέπει να τις καταγράψουμε. Δεν επιδιώκουμε τον έλεγχό τους, αλλά να τις αφήσουμε ανοιχτές για το κοινό, δίχως περιορισμούς και όρια. Η ιστορία αυτή δεν πρέπει ν’ ανήκει σε κανέναν άλλο εκτός από τον ίδιο τον Ελληνισμό. Να είναι πάντα ανοιχτή προς ενημέρωση και διαπαιδαγώγηση.

Στείλτε μας λοιπόν λεπτομέρειες από τις γειτονιές του κόσμου όπου βρέθηκε ο Ελληνισμός, στείλτε μας φωτογραφικό υλικό, ηχογραφημένα αρχεία, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο έχετε στην κατοχή σας που εσείς νομίζετε αξίζει να κοινοποιηθεί συνοδευόμενο με δικό σας κείμενο που θα επεξηγεί το υλικό και θα ενημερώνει τον υπόλοιπο κόσμο των απανταχού Ελλήνων στην ψυχή ομογενών.¨

Οι διευθύνσεις όπου μπορείτε να στείλετε το υλικό είναι:

Η ηλεκτρονική διεύθυνση:
    Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
    Οι συνεργάτες στις ΜΝΗΜΕΣ

    2 comments:

    Αστοριανή said...

    Ιάκωβε,
    γεια σου!
    να είσαι πάντα καλά!

    Θα κοιτάξω να επικοινωνήσω με τον Ποντιακό Σύλλογο, ως και των Θεσσαλονικαίων...

    Χρειάζεται χρόνο βέβαια, μα τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο.
    Με τους χαιρετισμούς μου,
    Υιώτα Στρατή,
    "αστοριανή"
    ΝΥ

    iakovos said...

    Τις θερμές και αγαστές ευχαριστείες μου Γιώτα.
    Η προσπάθεια ποτέ δεν θα πετύχει με τον έναν αλλά με τις παρέες και τη συνεργασία.
    Να είσαι καλά και περιμένω κάποιο υλικό όταν είσαι έτοιμη. Οι ΜΝΗΜΕΣ πρωτοστατούν και δημιουργούν καινοτομίες...