Monday 20 June 2011

Γαίας ον...

Ευχαριστώ τους λίγους κι εκλεκτούς αυτού του κόσμου που μου δίδαξαν τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, φιλαλληλία. Ευχαριστώ τους κύριους κι εκλεκτούς που μου έδωσαν την ευκαιρία να δω τι σημαίνει πραγματικός άνθρωπος.

Σήμερα, που με δυο λόγια αγανάκτησης στην τσέπη κι ένα θυμό να προεξέχει από το σακάκι σαν ιστίο δεν μπορείς να βγεις στο δρόμο και να φωνάξεις για τα δίκαια του απλού ανθρώπου· όχι σαν μέλος μιας οποιασδήποτε εθνικότητας αλλά σαν αναπόσπαστο μέλος του ανθρώπινου γένους και πολίτης αυτού του πλανήτη.
Αν έτυχε, σαν μέλος της ομορυθμίας των όντων του πλανήτη να είσαι φτωχός το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι από πού θα βγει το επόμενο καρβέλι. Αν έτυχε να γίνεις μέλος της ετερορυθμίας των πλουσίων το μόνο που σ’ ενδιαφέρει είναι να μη ζημιώσεις από τις εκεχειρίες των ράμπο-ηθοποιών και στημένων πολεμικών παιχνιδιών. Όσο για τον υπόλοιπο κόσμο, βλέπει την κατάντια του ανθρώπινου γένους και μετά πηγαίνει στον καθρέπτη να σιγουρευτεί ότι έχει κι αυτός ή αυτή την ίδια ανθρωπόμορφη περιβολή.

Ο υπόλοιπος αυτός κόσμος γνωρίζει πως αν σαν οικογενειάρχης αντιλέγει κινδυνεύει να τραυματίσει μέλη της οικογενείας του ανεπανόρθωτα. Αν σαν σπουδαίος άνθρωπος αντιλέγει στην κοινωνία κινδυνεύει να χάσει την υπόληψη και τη θέση του. Αν τελικά και υπόδουλα εξαρτάται απ’ εκείνους που διακινούν την τρομοκρατία δεν τολμά ν’ ανοίξει το στόμα του γιατί θα του το φιμώσουν μια για πάντα.

Τα μόνα άτομα στα οποία τους δίδεται το δικαίωμα να εκφράσουν για ανησυχίες τους μερικές φορές (όχι πάντα) είναι οι τρελοί κι οι συγγραφείς. Για το λόγο αυτό, κι επειδή παράτολμα θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι του πνεύματος και της ιδεολογίας, βάζουμε τη φωνή μας σ’ ένα ρυάκι με σκοπό αυτή να φτάσει στο ποτάμι και το ποτάμι να γίνει χείμαρρος να καταπνίξει κάθε προστυχιά σ’ αυτό τον κόσμο.

Ξαναδιάβασα τα νέα για τρίτη φορά σήμερα για να σιγουρευτώ:
o         Αντικρίζοντας τη φρίκη του κόσμου μετά τον πρώτο επιτακτικό οικονομικό πόλεμο της νέας χιλιετηρίδας αφομοιώνω το δίδαγμα για το τι σημαίνει Νέα Τάξη Πραγμάτων. Μετά σου λέει ο Αντώνης «εγώ δεν συνεργάζομαι...»
o         Σήμερα κατάλαβα πως το να φωνάζουν οι πιο πολλοί για την αλήθεια δεν έχει καμία σημασία, αν οι λίγοι κι εκλεκτοί δεν έχουν συμφέρον.
o         Σήμερα κατάλαβα πως οι τρομοκράτες βγαίνουν τώρα με γραβάτα στις οθόνες μας και με την αλήθεια ζωγραφισμένη στο αγγελικό τους πρόσωπο πριν ανοίξουν το στόμα και αναγγείλουν ένα μεγάλο ψέμα.
o         Σήμερα κατάλαβα πως αν με ρωτούσαν σε ποιο από τα όντα θα ήθελα να ανήκω δεν θα διάλεγα να γίνω άνθρωπος, παρά καλύτερα να μ’ έκανε ο Θεός μου ένα σκουλήκι που δεν θα έπαιρνε χαμπάρι τι έγινε πριν το πατήσει στο δρόμο ένας πραγματικός άνθρωπος.
Ευχαριστώ τους λίγους κι εκλεκτούς που μου δίδαξαν σήμερα τι σημαίνει ανθρώπινη ελευθερία, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, φιλαλληλία. Ανήμπορος ν’ αλλάξω οτιδήποτε, μένω ανήσυχος για το επόμενο μάθημα.


Ιάκωβος Γαριβάλδης

No comments: