Friday 30 November 2007

Οκτώβριος 2003

Αγαπητέ κύριε Μιχάλη Κ. Γκιόκα,

Με όλο το σεβασμό στη μόρφωσή σας, τη θέση σας στην κοινωνία, την ελληνικότητα και την ανθρωπιά σας θα ήθελα να μου επιτρέψετε την ταπεινή αυτή γνώμη που έρχεται σ’ εσάς από τα βάθη του νοτίου ημισφαιρίου, την Αυστραλία.

Σε όλα συμφωνώ μαζί σας και επικροτώ το ύφος της επιστολής σας, καθώς και τις παραινέσεις για το Ελληνικό έθνος και τις δοκιμασίες που πέρασε.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ!!!

Διαφωνώ όμως σε κάτι μαζί σας.Και δεν διαφωνώ απλά, αλλά είμαι εντελώς αντίθετος στην εισήγηση σας ν’ απαγορευτεί στο παιδί Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει την Ελληνική Σημαία. Θα συμφωνούσα μαζί σας μόνον μ’ έναν όρο, όταν το παιδί αυτό έχει αποδεδειγμένο παρελθόν ανθελληνισμού ή είναι πολέμιος του ελληνικού πνεύματος. Πράγμα το οποίο δεν πιστεύω να ευσταθεί.

Αν το Ελληνικό Πνεύμα έχει την αξίωση να γίνει παγκόσμιο, αν η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός πρέπει να διαδοθούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να στερήσουμε τα άτομα που αγαπούν την Ελλάδα και τις παραδόσεις της, και συνεπώς σαν αλλοεθνείς είναι φιλέλληνες, το δικαίωμα ν’ ασπάζονται τα ελληνικά σύμβολα. Δεν έχουμε το δικαίωμα ν’ απαγορεύουμε αυτούς που θέλουν στοργικά και με τον απαιτούμενο σεβασμό να δείξουν τον φιλελληνισμό τους.

Επιφανείς διανοούμενοι πριν από σας κι εμένα έχουν διακηρύξει πως «ο ελληνικός πολιτισμός ανήκει σ’ ολόκληρο τον κόσμο», συνεπώς όχι σ’ αυτούς που τον καταδιώκουν. Για ν’ ανήκει ο ελληνικός πολιτισμός σε όλους πρέπει να προσπεράσει τα στενά σύνορα και τις παρωπίδες της νόησής μας και να ταξιδεύσει σε όλα τα έθνη. Κι ακόμη κάτι που πιστεύω ακράδαντα: Αυτός ή αυτή που αγαπάει κάτι (είτε αυτό είναι αντικείμενο είτε είναι ιδέα) και το δείχνει έμπρακτα και με τον απαιτούμενο σεβασμό, μπορεί να θεωρείται και συνκάτοχος αυτού. Γι’ αυτό κι εμείς που αισθανόμαστε Έλληνες, παρ’ όλο που έχουμε βαπτιστεί και ορκιστεί κάτω από το λάβαρό μας να το προστατέψουμε δεν μπορούμε παρά να το παραδώσουμε σε όσους έχουν την καλή θέληση να το υπερασπίσουν, να το ανασηκώσουν, να το στηρίξουν. Πρέπει να αντιστεκόμαστε και να πολεμάμε μόνον όποιους προσπαθούν να το καθηλώσουν.

Ευχαριστώ για την ευκαιρία

Ιάκωβος Γαριβάλδης

No comments: